Jak na canicross aneb Běh se psem?

Vladislava Wallachová

Vladislava Wallachová

Běh se psem

Canicross, relativně nový a vzrušující sport, který vstupuje do světa fyzické kondice a péče o psy se vzrůstajícím zájmem. Kombinuje dvě z největších radostí života: běhání a trávení času se svým čtyřnohým přítelem. Tento sport nabízí fantastickou příležitost jak psům, tak jejich lidským parťákům k pohybu, k posílení pouta mezi nimi a k tomu, aby si společně užili čas venku.

Co je Canicross?

Canicross je sport, který zahrnuje běh se psem, se kterým je běžec spojen speciálním postrojem a pružným vodítkem za sedák. Slovo "canicross" pochází z kombinace slov "canine" (týkající se psů) a "cross country" (terén). Tato jedinečná aktivita umožňuje psům a jejich majitelům sdílet fyzický zážitek, který prospívá zdraví a štěstí obou stran. Základem canicrossu je správné vybavení, o kterém si zde něco řekneme. 

          

Vybavení

Základem canicrossu je správné vybavení, o kterém si zde něco řekneme. Co v začátcích budete potřebovat: 

  1. Canicrossový postroj – pro psy je to polstrovaný postroj, který jim umožňuje pohodlně táhnout vaši váhu během běhu. Rozděluje sílu rovnoměrně po jejich těle a zabrání škrcení. Jelikož tahají nějakou váhu a zatěžují si tím páteř je důležité vybrat dobře padnoucí postroj. Je tu možnost mít tažný postroj (v celé délce zad) a nebo hobby postroj (krátký postroj). U nás v doggolandu používáme postroje od Zero DC, (Eshop pro vaše mazlíčky | ZeroDC s.r.o.) kde nám na psa pomohou vybrat dobře padnoucí postroj. 

  2. Pružné vodítko – Vodítko navržené pro canicross obvykle zahrnuje elastickou část, která absorbuje nárazy, což činí běh plynulejším jak pro vás, tak pro vašeho psa. Pro běh je dobré mít vodítko a délce zhruba 2 metrů.

  3.  Sedák – Tento sedák si připnete kolem pasu a připojíte k němu pružné vodítko. Umožňuje běhání bez použití rukou, což vám umožní udržovat rovnováhu a správnou pozici. Také to umožní oporu v oblasti pasu, když pes vyrazí a zatáhne. Sedák je dobré mít více přes zadek než jen přes záda. Zde je dobré také pás vyzkoušet, aby vám padl a vy měli oporu ve správné části zad.

Výhody Canocrossu

  1. Fyzická aktivita – Canicross poskytuje vynikající kardiovaskulární cvičení jak pro vás, tak pro vašeho psa. Jedná se o efektivní způsob, jak udržet nebo zlepšit svou fyzickou kondici, zatímco váš pes vyběhá nadbytečnou energii.

  2. Stmelování vztahu – Strávení času během běhu a tréninku se psem posiluje vaše pouto a komunikaci. Podporuje důvěru a spolupráci mezi vámi a vaším srstnatým přítelem. 

  3. Mentální stimulace – Canicross výzvou nejen pro tělo, ale i pro hlavu vašeho psa. Bude se muset soustředit na pokyny, které bude dostávat ze strany psovoda. Poslouchat ho o změnách směru zpomalování zrychlování a většinu psů toto baví. 

  4.  Sociální interakce – Canicrossové události, kluby a závody poskytují příležitost setkat se s dalšími lidmi a psy se stejnými zájmy. Můžete zde získat nové zkušenosti či přátele a vzájemně si je vyměňovat všechny tipy a rady..

Jak začít

Před tím, než se pustíte do canicrossu, určitě zvažte pár věcí.

  1. Konzultace se svým veterinářem – Ujistěte se, že váš pes je fyzicky fit a bez jakýchkoliv základních zdravotních problémů, které by mohly být zhoršeny během běhu či během.

  2. Trénink – Začněte s krátkými, kontrolovanými běhy, abyste postupně zavedli svého psa do sportu. Základní příkazy jsou důležité pro bezpečnost a kontrolu nad psem. Je důležité, aby pes reagoval hlavně na pokyn zastavení či zpomalení. 

  3. Bezpečnost – Dbejte na počasí, terén a pohodu vašeho psa během běhu. Ujistěte se, že je dostatečně hydratovaný a chráněný před extrémními podmínkami či extrémní námahou. 

  4. Zapojte se do komunity – Najděte místní canicrossové kluby nebo sociální skupiny na sociálních sítích, abyste se spojili se zkušenými nadšenci do canicrossu, kteří vám mohou poskytnout pomoc a podporu. Naučí vás správně běhat se svým čtyřnohým společníkem. 

Doggoland a canicross

A na závěr tipy od Doggolandu. Pokud si tuto aktivitu chcete vyzkoušet určitě to zkuste s námi na akcí jako je strážský dogtrek či krkonošský canicross, kde vybíháme s dočaskovými pejsky abychom se začlenili do akcí tréninků a občas se s radostí umístili na bedně vítězů. Jako dočaskový spotrovec Falco.